Het onderzoekHier vindt u alle informatie over het RE-PAIR onderzoek, die belangrijk is voor u als ouders/verzorgers.
|
Wat houdt het onderzoek in?Het onderzoek bestaat uit vier onderdelen die hier kort beschreven zullen worden. Wanneer u geïnteresseerd bent in deelname, zullen wij u eerst uitgebreidere informatie over het onderzoek opsturen. Vervolgens zullen wij u en uw kind telefonisch enkele vragen stellen om te beoordelen of u mee kunt doen aan dit onderzoek.
|
Wie kan er deelnemen?Om deel te mogen nemen moeten jullie en jullie kind voldoen aan bepaalde eisen. De belangrijkste is dat wij op zoek zijn naar jongeren van 15 tot en met 17 jaar die minimaal op de middelbare school zitten en ouders/verzorgers bij wie de jongere (deels) in huis woont. Vanwege metingen tijdens de onderzoeksdag is het niet mogelijk voor jongeren met aandachtsproblemen om deel te nemen.
|
Onderdelen
1. VRAGENLIJSTEN
Jullie zullen thuis enkele (online) vragenlijsten invullen. |
2. ONDERZOEKSDAG
Op de onderzoeksdag komen jullie naar het lab in Leiden. Daar zullen jullie een aantal uiteenlopende taken uitvoeren, waaronder het voeren van gesprekken met elkaar en dit terugkijken, maar ook bijvoorbeeld het beoordelen van filmpjes van anderen. |
3. DAGBOEK IN APP
Jullie zullen twee weken via een (elektronisch) dagboek aangeven wat u aan het doen bent, hoe u zich voelt etc. Dit zult u doen met een eenvoudige app op uw telefoon. Klik hier voor meer informatie. |
4. FMRI SCAN
Uw kind en één ouder zullen meedoen aan onderzoek naar de reacties van het brein tijdens jullie interacties, met behulp van een MRI scanner in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het maken van deze hersenplaatjes is niet schadelijk voor uw gezondheid en doet geen pijn. Klik hier voor meer informatie. |
Waar en wanneer vindt het onderzoek plaats?
Als u besluit deel te nemen aan het onderzoek dan zullen wij, uiteraard in overleg, verschillende afspraken met u inplannen. De (online) vragenlijsten kunt u thuis invullen. Voor de onderzoeksdag vragen wij jullie om langs te komen bij het Ambulatorium/Leids Universiteit Behandel Expertise Centrum (LUBEC) van Universiteit Leiden (Sandifortdreef 17, Leiden). Deze dag zal ongeveer 8 uur duren en kan ook in het weekend of tijdens vakanties gepland worden. Bovendien zorgen wij voor een heerlijke lunch. De elektronische dagboeken kunt u thuis invullen met een eenvoudige app op uw telefoon, en het onderzoek naar de reacties in het brein zal plaatsvinden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC, Albinusdreef 2, Leiden).
Doel van het onderzoek
We hopen met de resultaten van het RE-PAIR onderzoek de effectiviteit van de diagnostiek en behandeling van depressie onder jongeren te vergroten. Uiteindelijk willen we een diagnostisch instrument ('wat is het probleem?') en een familie interventie ontwikkelen ('hoe verbeteren we ouder-kind interacties in gezinnen waar deze interacties mogelijk voor problemen zorgen'). Om deze reden wordt het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Curium-LUMC en GGZ Rivierduinen.
Voor meer informatie over depressie bij jongeren, klik hier.
Voor meer informatie over depressie bij jongeren, klik hier.
VergoedingVoor deelname aan het onderzoek ontvangt iedere deelnemer een ruime onkostenvergoeding. Daarnaast zullen de reiskosten vergoed worden en bieden wij een lunch aan op de onderzoeksdag.
|
Vrijwilligheid van deelnameDeelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig en zelfs als u toestemming heeft gegeven om deel te nemen, kunt u zich op ieder moment uit het onderzoek terugtrekken, zonder dat hier een reden voor hoeft te worden gegeven.
|
Vragen of interesse?
Heeft u vragen over het RE-PAIR onderzoek, wilt u uitgebreidere informatie of wilt u graag deelnemen aan het onderzoek? Klik hier en vul het contactformulier in, wij nemen dan snel contact met u op!